Man killed, two fighting for life (1) after stabbings in Birmingham

(9NEWS)  A man has been killed and seven others injured in late-night stabbings in a busy nightlife area of the central England city of Birmingham, police say.

West Midlands Police have released photos of a man wanted over a stabbing attack in Birmingham. Photo: West Midlands Police

Police said they were searching for a lone suspect in what appeared to be random attacks.

Chief Superintendent Steve Graham of West Midlands Police said detectives were still investigating the motive but "there is absolutely no suggestion at all that this is terror-related."

West Midlands Police said officers were called to reports (2) of a stabbing shortly after midnight on Sunday.

That was soon followed by reports of other stabbings across the city centre over a period of about two hours.

Police said they believed the stabbings were linked and have launched a murder investigation.

Chief Superintendent Graham said two of the seven injured people, a man and a woman, were in critical condition (3) in hospitals. Five others received "relatively minor" injuries.

Police cordoned off an area in the centre of the city full of bars and nightclubs.

The site of one attack is in Birmingham's Gay Village, an LGBTQ district near the city centre, but Chief Superintendent Graham said there was no suggestion the crime was "motivated by hate."

Witnesses said they were busy on Saturday night, with many people eating and drinking at outdoor tables.

Foreign Secretary Dominic Raab said it was "a very serious incident. Our thoughts and prayers are with (4) the victims and their families."

West Midlands Mayor Andy Street urged people "to not speculate about the incident" and to "remain calm but vigilant".

Official statistics show knife crime is on the rise in the UK, where most guns are outlawed, though the number of homicides with blades fell in 2019 from the year before.

Britain has seen several recent knife attacks, including a stabbing rampage in a city park in Reading, near London, in June that killed three people. A Libyan man has been charged in that attack.


*Ghi chú:

(1) two fighting for life: chiến đấu giành giật sự sống. Trong ngữ cảnh này, nghĩa của cụm từ là "trong tình trạng nguy kịch".

(2) Officers were called to reports: Tương tự “Officers were asked to come following reports”. Lưu ý, chữ “reports” ở đây không phải là các bản báo cáo mà là tin báo, tin tường thuật lại từ nhân chứng, từ người dân.

(3) in critical condition: Tương tự nghĩa cụm từ “fighting for life nêu trên. Trong nhiều trường hợp, người ta cũng thường dùng “in life-threatening condition với nghĩa tương tự.

(4) our thoughts and prayers are with…: Đây là một “catchphrase”, một câu nói cửa miệng được dùng rất phổ biến mỗi khi một nhà lãnh đạo, một quan chức muốn an ủi người dân về một sự cố đau thương nào đó.


*Bài dịch gợi ý:

Một người chết, hai người nguy kịch sau vụ đâm dao ở Birmingham

(9NEWS) – Một người đàn ông chết và bảy người khác bị thương trong vụ đâm chém đêm khuya ở một khu vực nhộn nhịp về đêm tại thành phố Birmingham ở miền trung nước Anh, cảnh sát cho biết.

Cảnh sát nói họ đang săn lùng một nghi can duy nhất trong vụ tấn công có vẻ bộc phát.

Steve Graham, Cảnh sát trưởng hạt West Midlands, nói rằng các điều tra viên vẫn đang tìm hiểu động cơ nhưng “hoàn toàn không có bằng chứng vụ việc có liên quan đến khủng bố.”

Đồn cảnh sát West Midlands nói các sĩ quan được gọi đến sau tin báo về vụ đâm dao ngay sau nửa đêm Chủ nhật. Ngay sau đó là tin báo về các vụ đâm dao khác ở trung tâm thành phố trong thời gian khoảng hai giờ.

Cảnh sát nói họ tin rằng các vụ đâm dao có liên quan với nhau, và đã tiến hành điều tra tội giết người.

Cảnh sát trưởng Graham nói rằng hai trong số bảy người bị thương, một đàn ông và một phụ nữ, hiện đang trong tình trạng nguy kịch tại bệnh viện. Năm người khác bị những vết thương “tương đối nhẹ”.

Cảnh sát phong tỏa một khu vực trung tâm nơi có nhiều quán rượu và hộp đêm.

Nơi diễn ra một vụ tấn công là ở Làng Đồng tính ở Birmingham, một khu vực của các nhóm chuyển giới (LGBTQ) gần trung tâm thành phố, nhưng Cảnh sát trưởng Graham nói không có căn cứ cho rằng vụ việc “do yếu tố thù ghét”.

Các nhân chứng nói khu vực rất nhộn nhịp vào đêm thứ Bảy, với nhiều người ăn uống tại những chiếc bàn ngoài trời.

Ngoại trưởng Dominic Raab nói đây là “một vụ việc rất nghiêm trọng. Chúng tôi chia sẻ và cầu nguyện cho các nạn nhân và gia đình họ.”

Andy Street, Thị trưởng hạt West Midlands, kêu gọi người dân “không suy đoán về sự cố” và “giữ bình tĩnh nhưng cảnh giác.”

Số liệu thống kê chính thức cho thấy tội phạm liên quan đến dao đang tăng ở Vương quốc Anh, nơi cấm sử dụng súng, cho dù số vụ giết người bằng dao trong năm 2019 đã giảm so với năm trước.

Gần đây có nhiều vụ tấn công bằng dao ở Anh, trong đó có vụ đâm chém điên loạn tại một công viên ở Reading gần Luân-đôn vào tháng Sáu làm chết ba người. Một người Libya đã bị truy tố trong vụ tấn công đó.


Hãy theo dõi Reflective English trên trang Facebook “Reflective English,” nhóm “Biên – Phiên Dịch Tiếng Anh | Reflective English” và nhóm “Tiếng Anh Phổ Thông | Reflective English” nhé!


Tin tức liên quan

Former Israeli space security chief says extraterrestrials exist, and Trump knows about it
Former Israeli space security chief says extraterrestrials exist, and Trump knows about it

1035 Lượt xem

Các cụm từ như “sent eyebrows shooting heavenward” và “gained traction” có thể dịch sang tiếng Anh như thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Angry French beekeeper delivers 'murder hornets' to local government building
Angry French beekeeper delivers 'murder hornets' to local government building

950 Lượt xem

Các cụm từ như “took matters into his own hands” và “in a matter of seconds” có thể dịch sang tiếng Anh thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Teen assumes Finland's PM post for a day in Girls Takeover
Teen assumes Finland's PM post for a day in "Girls Takeover"

999 Lượt xem

Cụm từ “tech-savvy Finland” và “the stand-in prime minister” dịch sang tiếng Việt như thế nào? Hãy theo dõi bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Japan opens airport coronavirus test lab for departing travelers
Japan opens airport coronavirus test lab for departing travelers

1260 Lượt xem

Các cụm từ như “take steps,” “international travel that has been largely grounded,” “phased relaxation, “weathered the pandemic,” … dịch sang tiếng Anh thế nào? Hãy theo dõi bài luyện dịch Anh-Việt này nhé!
World's largest iceberg may strike island in South Atlantic this month
World's largest iceberg may strike island in South Atlantic this month

1564 Lượt xem

Cụm từ “The inceberg is making its way through…” có thể dịch sang tiếng Anh như thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Meet the 20-year-old who wants to be Mayor of Rome
Meet the 20-year-old who wants to be Mayor of Rome

1556 Lượt xem

(www.wantedinrome.com) – Federico Lobuono, a 20-year-old entrepreneur, has declared himself a candidate in the race for Rome mayor and in doing so becomes the youngest candidate to run for mayor in the history of Italy, according to Italian media.
A new mini-moon is about to join Earth’s orbit. It could be a booster rocket from the 60s
A new mini-moon is about to join Earth’s orbit. It could be a booster rocket from the 60s

1455 Lượt xem

(CNN) – A mini-moon is on track to enter Earth’s orbit and come as close as 27,000 miles away.
What ‘living’ clothes can do to absorb carbon emissions
What ‘living’ clothes can do to absorb carbon emissions

1411 Lượt xem

(CNN) - Canadian-Iranian designer Roya Aghighi wants you to imagine that your shirt is alive.
Families are at war over a wedding tradition India banned decades ago
Families are at war over a wedding tradition India banned decades ago

2347 Lượt xem

Các cụm từ như “charges to be brought,” “stark and persistent dowry inflation,” “introduced sections into India’s penal code,” … có thể dịch sang tiếng Anh thế nào? Mời độc giả tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này.
Italian town with just two residents and they still insist on wearing masks
Italian town with just two residents and they still insist on wearing masks

955 Lượt xem

Câu “I’m dead scared of the virus…” nên dịch sang tiếng Anh như thế nào? Mọi người tham khảo bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé.
Mysterious mass die-off on Russia's eastern coast has scientists searching for answers
Mysterious mass die-off on Russia's eastern coast has scientists searching for answers

1295 Lượt xem

Cụm từ “mass die-off” và “the damage could not be human-induced”dịch sang tiếng Anh như thế nào? Hãy theo dõi bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Japanese military given instructions on UFOs
Japanese military given instructions on UFOs

856 Lượt xem

(news.sky.com) – The Japanese military have been given instructions to record and report sightings of unidentified aerial objects which could pose a potential threat to the country's security.
The rise of weedkilling robots: science fiction a mere 10 years ago
The rise of weedkilling robots: science fiction a mere 10 years ago

2488 Lượt xem

Cụm từ “a dystopian future” có thể dịch sang tiếng Việt như thế nào? Mời bạn đọc tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này.
Prince Charles warns climate crisis will 'dwarf the impact' of coronavirus pandemic
Prince Charles warns climate crisis will 'dwarf the impact' of coronavirus pandemic

1041 Lượt xem

(Sky News) – The Prince of Wales will warn the climate crisis is “rapidly becoming a comprehensive catastrophe that will dwarf the impact (1) of the coronavirus pandemic”.
England might score at the Euros, but don’t bet on a baby boom
England might score at the Euros, but don’t bet on a baby boom

3127 Lượt xem

Tin này tuy ngắn nhưng có nhiều cụm từ khá hay, đặc biệt là cụm từ “If football comes home” hơi đánh đố. Quý độc giả tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này!
U.N. chief calls on humanity to end 'war on nature' and go carbon-free
U.N. chief calls on humanity to end 'war on nature' and go carbon-free

1534 Lượt xem

“tinged with optimism” là “có tín hiệu lạc quan” còn “apocalyptic” là “mang tính thảm họa,” … và còn nhiều cụm từ hay trong Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt về kêu gọi bảo về môi trường sau.
Australian scientists slash dengue fever in Indonesia by infecting mosquitoes with bacteria
Australian scientists slash dengue fever in Indonesia by infecting mosquitoes with bacteria

1942 Lượt xem

(ABC NEWS) – Australian scientists may have found the secret to eradicating dengue fever, with a lengthy trial in Indonesia drastically reducing the incidence of the mosquito-borne virus (1).
Hospital consultant gives birth to twins while in coronavirus coma
Hospital consultant gives birth to twins while in coronavirus coma

1000 Lượt xem

Các cụm từ như “a medically induced coma,” “deliver the babies by caesarean section,” “could not see her bump,” … dịch sang tiếng Anh thế nào? Hãy tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Joe Biden elected 46th president of the U.S.
Joe Biden elected 46th president of the U.S.

2519 Lượt xem

Các cụm từ như “was elected president,” “sworn into the office,” “Pennsylvania was called for him,” “presidential ticket,” “capping a career,” … dịch sang tiếng Việt như thế nào? Hãy tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Japan shop deploys robot to check people are wearing face masks
Japan shop deploys robot to check people are wearing face masks

1077 Lượt xem

Các cụm từ như “to pick out customers,” “who are behind a host of robotic innovations,” “pre-loaded information,” … dịch sang tiếng Việt thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Japan’s economy shrinks at record pace as pandemic wipes out ‘Abenomics’ gains
Japan’s economy shrinks at record pace as pandemic wipes out ‘Abenomics’ gains

2923 Lượt xem

(REUTERS) – Japan was hit by its biggest economic contraction (1) on record in the second quarter as the coronavirus pandemic crushed consumption and exports, keeping policymakers under pressure for bolder action to prevent a deeper recession (2).

Bình luận
  • Đánh giá của bạn
Đã thêm vào giỏ hàng