Man killed, two fighting for life (1) after stabbings in Birmingham

(9NEWS)  A man has been killed and seven others injured in late-night stabbings in a busy nightlife area of the central England city of Birmingham, police say.

West Midlands Police have released photos of a man wanted over a stabbing attack in Birmingham. Photo: West Midlands Police

Police said they were searching for a lone suspect in what appeared to be random attacks.

Chief Superintendent Steve Graham of West Midlands Police said detectives were still investigating the motive but "there is absolutely no suggestion at all that this is terror-related."

West Midlands Police said officers were called to reports (2) of a stabbing shortly after midnight on Sunday.

That was soon followed by reports of other stabbings across the city centre over a period of about two hours.

Police said they believed the stabbings were linked and have launched a murder investigation.

Chief Superintendent Graham said two of the seven injured people, a man and a woman, were in critical condition (3) in hospitals. Five others received "relatively minor" injuries.

Police cordoned off an area in the centre of the city full of bars and nightclubs.

The site of one attack is in Birmingham's Gay Village, an LGBTQ district near the city centre, but Chief Superintendent Graham said there was no suggestion the crime was "motivated by hate."

Witnesses said they were busy on Saturday night, with many people eating and drinking at outdoor tables.

Foreign Secretary Dominic Raab said it was "a very serious incident. Our thoughts and prayers are with (4) the victims and their families."

West Midlands Mayor Andy Street urged people "to not speculate about the incident" and to "remain calm but vigilant".

Official statistics show knife crime is on the rise in the UK, where most guns are outlawed, though the number of homicides with blades fell in 2019 from the year before.

Britain has seen several recent knife attacks, including a stabbing rampage in a city park in Reading, near London, in June that killed three people. A Libyan man has been charged in that attack.


*Ghi chú:

(1) two fighting for life: chiến đấu giành giật sự sống. Trong ngữ cảnh này, nghĩa của cụm từ là "trong tình trạng nguy kịch".

(2) Officers were called to reports: Tương tự “Officers were asked to come following reports”. Lưu ý, chữ “reports” ở đây không phải là các bản báo cáo mà là tin báo, tin tường thuật lại từ nhân chứng, từ người dân.

(3) in critical condition: Tương tự nghĩa cụm từ “fighting for life nêu trên. Trong nhiều trường hợp, người ta cũng thường dùng “in life-threatening condition với nghĩa tương tự.

(4) our thoughts and prayers are with…: Đây là một “catchphrase”, một câu nói cửa miệng được dùng rất phổ biến mỗi khi một nhà lãnh đạo, một quan chức muốn an ủi người dân về một sự cố đau thương nào đó.


*Bài dịch gợi ý:

Một người chết, hai người nguy kịch sau vụ đâm dao ở Birmingham

(9NEWS) – Một người đàn ông chết và bảy người khác bị thương trong vụ đâm chém đêm khuya ở một khu vực nhộn nhịp về đêm tại thành phố Birmingham ở miền trung nước Anh, cảnh sát cho biết.

Cảnh sát nói họ đang săn lùng một nghi can duy nhất trong vụ tấn công có vẻ bộc phát.

Steve Graham, Cảnh sát trưởng hạt West Midlands, nói rằng các điều tra viên vẫn đang tìm hiểu động cơ nhưng “hoàn toàn không có bằng chứng vụ việc có liên quan đến khủng bố.”

Đồn cảnh sát West Midlands nói các sĩ quan được gọi đến sau tin báo về vụ đâm dao ngay sau nửa đêm Chủ nhật. Ngay sau đó là tin báo về các vụ đâm dao khác ở trung tâm thành phố trong thời gian khoảng hai giờ.

Cảnh sát nói họ tin rằng các vụ đâm dao có liên quan với nhau, và đã tiến hành điều tra tội giết người.

Cảnh sát trưởng Graham nói rằng hai trong số bảy người bị thương, một đàn ông và một phụ nữ, hiện đang trong tình trạng nguy kịch tại bệnh viện. Năm người khác bị những vết thương “tương đối nhẹ”.

Cảnh sát phong tỏa một khu vực trung tâm nơi có nhiều quán rượu và hộp đêm.

Nơi diễn ra một vụ tấn công là ở Làng Đồng tính ở Birmingham, một khu vực của các nhóm chuyển giới (LGBTQ) gần trung tâm thành phố, nhưng Cảnh sát trưởng Graham nói không có căn cứ cho rằng vụ việc “do yếu tố thù ghét”.

Các nhân chứng nói khu vực rất nhộn nhịp vào đêm thứ Bảy, với nhiều người ăn uống tại những chiếc bàn ngoài trời.

Ngoại trưởng Dominic Raab nói đây là “một vụ việc rất nghiêm trọng. Chúng tôi chia sẻ và cầu nguyện cho các nạn nhân và gia đình họ.”

Andy Street, Thị trưởng hạt West Midlands, kêu gọi người dân “không suy đoán về sự cố” và “giữ bình tĩnh nhưng cảnh giác.”

Số liệu thống kê chính thức cho thấy tội phạm liên quan đến dao đang tăng ở Vương quốc Anh, nơi cấm sử dụng súng, cho dù số vụ giết người bằng dao trong năm 2019 đã giảm so với năm trước.

Gần đây có nhiều vụ tấn công bằng dao ở Anh, trong đó có vụ đâm chém điên loạn tại một công viên ở Reading gần Luân-đôn vào tháng Sáu làm chết ba người. Một người Libya đã bị truy tố trong vụ tấn công đó.


Hãy theo dõi Reflective English trên trang Facebook “Reflective English,” nhóm “Biên – Phiên Dịch Tiếng Anh | Reflective English” và nhóm “Tiếng Anh Phổ Thông | Reflective English” nhé!


Tin tức liên quan

An Israeli cowboy hopes cattle-herding drones will modernize the livestock industry
An Israeli cowboy hopes cattle-herding drones will modernize the livestock industry

2227 Lượt xem

Các cụm từ như “a predator is a predator,” “in-person global tech events” và “up for grabs” có thể dịch sang tiếng Việt như thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Hundreds evacuated as French villages dig out from flooding
Hundreds evacuated as French villages dig out from flooding

2008 Lượt xem

Trong bài báo có một thành ngữ khá thú vị: They've been at it. Trong ngữ cảnh này, to be at something nghĩa là to be occupied by something, to participate in something hoặc to get involved in something... Nghĩa là bận rộn với chuyện gì, bù đầu với chuyện gì…
UK supermarket and fast food chicken linked to deforestation in Brazil
UK supermarket and fast food chicken linked to deforestation in Brazil

1126 Lượt xem

Cụm từ “tree clearance” có thể dịch là “đốn hạ cây cối” còn cụm từ “high street retailers” thì dịch sao nhỉ? Hãy tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
What ‘living’ clothes can do to absorb carbon emissions
What ‘living’ clothes can do to absorb carbon emissions

1951 Lượt xem

(CNN) - Canadian-Iranian designer Roya Aghighi wants you to imagine that your shirt is alive.
Hurricane Ida: up to 2 million without power as New Orleans assesses damage
Hurricane Ida: up to 2 million without power as New Orleans assesses damage

3309 Lượt xem

Các cụm từ như “hurricane tore a path,” “Mother Nature had its day” và “he counted his blessings” có thể dịch sang tiếng Anh như thế nào? Mời bạn đọc theo dõi Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này.
White House aide says Trump’s vaccine-by-Election Day promise was ‘arbitrary’
White House aide says Trump’s vaccine-by-Election Day promise was ‘arbitrary’

1483 Lượt xem

Các cụm từ như “longshot pledge,” “a historic pace,” “bear out,” … dịch sang tiếng Việt như thế nào? Hãy tham khảo bài luyện dịch Anh-Việt này nhé!
Feral pigs flummox Puerto Rico
Feral pigs flummox Puerto Rico

2236 Lượt xem

Câu “Vietnamese pot-bellied pigs are snorting and squealing their way…” có thể sang tiếng Anh như thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Mysterious mass die-off on Russia's eastern coast has scientists searching for answers
Mysterious mass die-off on Russia's eastern coast has scientists searching for answers

1897 Lượt xem

Cụm từ “mass die-off” và “the damage could not be human-induced”dịch sang tiếng Anh như thế nào? Hãy theo dõi bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Japan opens airport coronavirus test lab for departing travelers
Japan opens airport coronavirus test lab for departing travelers

1818 Lượt xem

Các cụm từ như “take steps,” “international travel that has been largely grounded,” “phased relaxation, “weathered the pandemic,” … dịch sang tiếng Anh thế nào? Hãy theo dõi bài luyện dịch Anh-Việt này nhé!
Europe in crisis as COVID-19 cases surge in France, Spain, UK
Europe in crisis as COVID-19 cases surge in France, Spain, UK

1830 Lượt xem

(news.com.au) – Europe is grappling with a devastating second wave of coronavirus, with the continent hitting 100,000 new cases each day and authorities fearing they could be in for (1) the biggest battle yet.
Titanic disaster may have been sparked by Northern Lights, study says
Titanic disaster may have been sparked by Northern Lights, study says

2623 Lượt xem

(9news) – The famous Titanic disaster may have been triggered by the Northern Lights – glowing auroras – that appeared on the night of the liner’s sinking (1), according to new research.
Ex-wife of Jeff Bezos gives over $4bn to charity in four months
Ex-wife of Jeff Bezos gives over $4bn to charity in four months

2085 Lượt xem

Các cụm từ như “a wrecking ball,” “health outcomes” và “people living in poverty” có thể dịch sang tiếng Việt như thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Former kids TV presenter Neil Buchanan forced to deny he’s elusive graffiti artist Banksy (Part 2)
Former kids TV presenter Neil Buchanan forced to deny he’s elusive graffiti artist Banksy (Part 2)

1430 Lượt xem

Mời độc giả theo dõi “Former kids TV presenter Neil Buchanan forced to deny he’s elusive graffiti artist Banksy (Part 1)" tại đây: https://reflective-english.vn/todays-story/english-vietnamese-translation/neil-buchanan-banksy-1.html
Former Israeli space security chief says extraterrestrials exist, and Trump knows about it
Former Israeli space security chief says extraterrestrials exist, and Trump knows about it

1428 Lượt xem

Các cụm từ như “sent eyebrows shooting heavenward” và “gained traction” có thể dịch sang tiếng Anh như thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Japanese military given instructions on UFOs
Japanese military given instructions on UFOs

1385 Lượt xem

(news.sky.com) – The Japanese military have been given instructions to record and report sightings of unidentified aerial objects which could pose a potential threat to the country's security.
Delta variant and vaccine hesitancy mean Russia's third wave is in full swing
Delta variant and vaccine hesitancy mean Russia's third wave is in full swing

2936 Lượt xem

Biến thể Delta và ngần ngại tiêm chủng khiến làn sóng Covid-19 thứ ba ở Nga tăng cao. Mời bạn đọc tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này!
Japan shop deploys robot to check people are wearing face masks
Japan shop deploys robot to check people are wearing face masks

1723 Lượt xem

Các cụm từ như “to pick out customers,” “who are behind a host of robotic innovations,” “pre-loaded information,” … dịch sang tiếng Việt thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Japan’s economy shrinks at record pace as pandemic wipes out ‘Abenomics’ gains
Japan’s economy shrinks at record pace as pandemic wipes out ‘Abenomics’ gains

3497 Lượt xem

(REUTERS) – Japan was hit by its biggest economic contraction (1) on record in the second quarter as the coronavirus pandemic crushed consumption and exports, keeping policymakers under pressure for bolder action to prevent a deeper recession (2).
Gender reveal parties are harmful in so many ways – why do we treat them as quirky?
Gender reveal parties are harmful in so many ways – why do we treat them as quirky?

2761 Lượt xem

(THE GUARDIAN / Arwa Mahdawi) – They’re deeply weird, they reinforce rigid gender binaries (1) – and this week one set off a fire that burned more than 13,000 acres of land.
Coronavirus: Grattan Institute report calls for Australia to push for zero cases
Coronavirus: Grattan Institute report calls for Australia to push for zero cases

1666 Lượt xem

(CANBERRA TIMES) – NSW, Victoria and Queensland should aggressively drive down COVID-19 cases to zero, according to a new report from the Grattan Institute.
New rules to tackle ‘wild west’ of plastic waste dumped on poorer countries
New rules to tackle ‘wild west’ of plastic waste dumped on poorer countries

4379 Lượt xem

Các cụm từ như “a given shipment,” “ends up being illegally burned,” “repatriation requests” có thể dịch sang tiếng Việt như thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch Anh-Việt này nhé!

Bình luận
  • Đánh giá của bạn
Đã thêm vào giỏ hàng