Former Israeli space security chief says extraterrestrials exist, and Trump knows about it

Các cụm từ như “sent eyebrows shooting heavenward” và “gained traction” có thể dịch sang tiếng Anh như thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!

A communication satellite orbits Earth. Photo: Michael Dunning

Former Israeli space security chief says extraterrestrials exist, and Trump knows about it

(NBC News) – A former Israeli space security chief has sent eyebrows shooting heavenward (1) by saying that earthlings (2) have been in contact with extraterrestrials from a “galactic federation.”

“The Unidentified Flying Objects have asked not to publish that they are here, humanity is not ready yet,” Haim Eshed, former head of Israel’s Defense Ministry’s space directorate, told Israel’s Yediot Aharonot newspaper. The interview in Hebrew ran on Friday, and gained traction (3) after parts were published in English by the Jerusalem Post on Tuesday.

A respected professor and retired general, Eshed said the aliens were equally curious about humanity and were seeking to understand “the fabric (4) of the universe.”

Eshed said cooperation agreements had been signed between species, including an “underground base in the depths of Mars” where there are American astronauts and alien representatives.

“There is an agreement between the U.S. government and the aliens. They signed a contract with us to do experiments here,” he said.

Eshed added that President Donald Trump was aware of the extraterrestrials’ existence and had been “on the verge of (5) revealing” information but was asked not to in order to prevent “mass hysteria.”

“They have been waiting until today for humanity to develop and reach a stage where we will understand, in general, what space and spaceships are,” Eshed said, referring to the galactic federation.

The White House and Israeli officials did not immediately respond to NBC News’ request for comment. Sue Gough, a spokesperson for the Pentagon, declined to comment.

A spokesperson for NASA said one of the agency’s key goals was the search for life in the universe but that it had yet to find (6) signs of extraterrestrial life.

“Although we have yet to find signs of extraterrestrial life, NASA is exploring the solar system and beyond to help us answer fundamental questions, including whether we are alone in the universe,” the spokesperson said in a statement.

Eshed’s ideas are spelled out in more detail in “The Universe Beyond the Horizon – conversations with Professor Haim Eshed” by Hagar Yanai published in November.

Source: https://www.nbcnews.com/news/weird-news/former-israeli-space-security-chief-says-extraterrestrials-exist-trump-knows-n1250333


*Chú thích:

(1) sent eyebrows shooting heavenward: Từ “eyebrow,” tức “lông mày,” thường dùng mang nghĩa biểu lộ cảm xúc, nhất là sự ngạc nhiên. Ví dụ: “He raises his eyebrows at her appearance” nghĩa là “Ông ấy ngạc nhiên về sự xuất hiện của cô gái.” Cụm từ “sent eyebrows shooting heavenward,” tức “nhướng mắt nhìn lên trời do bất ngờ, ngạc nhiên”. Xin lưu ý thêm về cách dùng “to send someone/something doing something,” với nghĩa là “to cause someone to do something,” tức khiến cho ai/cái gì xảy ra. Ví dụ khi nói “Vietnam squad send Malaysia packing,” tức là “đội bóng Việt Nam khiến cho đội Malaysia phải cuốn gói về nước (vì bị loại)”.

(2) earthlings: con cái của trái đất, dùng để phân biệt với “aliens,” tức “người ngoài hành tinh”. Từ được hình thành bằng cách thêm tiếp vĩ ngữ (hay còn gọi là hậu tố – suffix) “-ling” với nghĩa chính là nhỏ bé vào sau danh từ, ví dụ “seedlings” (cây giống) hay “a duckling” (vịt con).

(3) gained traction: đạt được sức kéo, sức hấp dẫn, sức thuyết phục. Cụm từ này có nghĩa trong ngữ cảnh là “lôi kéo được sự chú ý”.

(4) the fabric: “Fabric” ngoài nghĩa thông thường là “vải” còn mang nghĩa là “kết cấu, cầu trúc,” chẳng hạn như khi ta nói “the fabric of the society,” tức nói về “các tầng lớp dân chúng”.

(5) on the verge of: ở bên bờ (vực), ở tình trạng sắp xảy ra, tương tự như “on the brink of”. Trong câu này, cụm từ có nghĩa là suýt xảy ra chuyện gì.

(6) had yet to find: Cấu trúc này trong tiếng Anh đồng nghĩa với had not yet found”.


*Bài dịch gợi ý:

Cựu lãnh đạo an ninh không gian Israel: có sinh vật ngoài không gian, và Trump biết điều đó

(NBC News) – Một cựu lãnh đạo an ninh không gian Israel đã khiến người ta phải nhướng mắt nhìn lên trời khi nói rằng con cái của trái đất đã tiếp xúc với sinh vật ngoài không gian đến từ một “liên bang ngân hà”.

“Các Vật thể Bay Không xác định (UFO) đã đề nghị không đưa thông tin về việc họ có mặt, vì nhân loại chưa sẵn sàng,” Haim Eshed,cựu giám đốc Cục Không gian thuộc Bộ Quốc phòng Israel, nói với tờ báo Yediot Aharonot của nước này. Bài phỏng vấn bằng tiếng Do Thái hôm thứ Sáu thu hút sự chú ý sau khi một số phần được xuất bản bằng tiếng Anh trên tờ báo Jerusalem Post hôm thứ Ba.

Là một giáo sư được kính trọng và là tướng về hưu, Eshed cho biết người ngoài không gian cũng tò mò về nhân loại tương tự chúng ta và đang cố tìm hiểu về “cấu trúc vũ trụ”.

Eshed nói rằng các thỏa thuận hợp tác đã được ký kết giữa hai chủng loài, bao gồm một “cơ sở ngầm đặt sâu trên sao Hỏa” nơi có các phi hành gia Mỹ và các đại diện người ngoài hành tinh.

“Có một thỏa thuận giữa chính phủ Mỹ và người ngoài hành tinh. Họ ký một thỏa thuận với chúng ta để tiến hành các thí nghiệm ở đây,” ông nói.

Ông Eshed nói thêm rằng Tổng thống Donald Trump biết về sự tồn tại của người ngoài hành tinh và “suýt nữa thì tiết lộ” thông tin nhưng đã được đề nghị không nói ra nhằm ngăn chặn “rối loạn thần kinh quy mô lớn.”

“Họ đã chờ đợi cho đến nay để nhân loại phát triển đến một giai đoạn cho phép chúng ta nhìn chung có thể hiểu được về không gian và phi thuyền,” ông Eshed nói, đề cập đến liên bang ngân hà.

Các quan chức Nhà Trắng và Israel không trả lời yêu cầu bình luận từ NBC News. Sue Gough, một phát ngôn viên Lầu Năm góc, cũng từ chối bình luận.

Một phát ngôn viên của NASA cho biết một trong những mục tiêu chính của tổ chức này là tìm kiếm sự sống trong vũ trụ nhưng nói rằng họ vẫn chưa tìm thấy các dấu hiệu của sự sống ngoài không gian.

“Mặc dù chúng tôi chưa tìm thấy các dấu hiệu của sự sống ngoài không gian, NASA vẫn đang thám hiểm thái dương hệ và xa hơn để giúp chúng ta trả lời các câu hỏi mấu chốt, kể cả việc chúng ta có đơn độc trong vũ trụ hay không,” phát ngôn viên này nói trong một văn bản.

Các ý kiến của ông Eshed được trình bày chi tiết trong tài liệu “Vũ trụ Bên ngoài Chân trời – các cuộc đối thoại với Giáo sư Haim Eshed” được Hagar Yanai xuất bản vào tháng 11.


Hãy theo dõi Reflective English trên trang Facebook “Reflective English,” nhóm “Biên – Phiên Dịch Tiếng Anh | Reflective English” và nhóm “Tiếng Anh Phổ Thông | Reflective English” nhé!Tin tức liên quan

UK’s Brexit plans would ‘break international law,’ minister admits
UK’s Brexit plans would ‘break international law,’ minister admits

1545 Lượt xem

(CNN) – The UK is preparing legislation which will “break international law in a very specific and limited way,” a cabinet minister has said in the House of Commons.
Japan’s economy shrinks at record pace as pandemic wipes out ‘Abenomics’ gains
Japan’s economy shrinks at record pace as pandemic wipes out ‘Abenomics’ gains

3404 Lượt xem

(REUTERS) – Japan was hit by its biggest economic contraction (1) on record in the second quarter as the coronavirus pandemic crushed consumption and exports, keeping policymakers under pressure for bolder action to prevent a deeper recession (2).
Prince Charles warns climate crisis will 'dwarf the impact' of coronavirus pandemic
Prince Charles warns climate crisis will 'dwarf the impact' of coronavirus pandemic

1446 Lượt xem

(Sky News) – The Prince of Wales will warn the climate crisis is “rapidly becoming a comprehensive catastrophe that will dwarf the impact (1) of the coronavirus pandemic”.
U.N. chief calls on humanity to end 'war on nature' and go carbon-free
U.N. chief calls on humanity to end 'war on nature' and go carbon-free

1902 Lượt xem

“tinged with optimism” là “có tín hiệu lạc quan” còn “apocalyptic” là “mang tính thảm họa,” … và còn nhiều cụm từ hay trong Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt về kêu gọi bảo về môi trường sau.
Lori Loughlin apologizes for college scam as actress, husband get prison sentences
Lori Loughlin apologizes for college scam as actress, husband get prison sentences

1982 Lượt xem

(REUTERS) – “Full House” actress Lori Loughlin and her fashion designer husband Mossimo Giannulli were sentenced on Friday to respective prison terms of two months and five months for participating in a vast U.S. college admissions fraud scheme.
Feral pigs flummox Puerto Rico
Feral pigs flummox Puerto Rico

2144 Lượt xem

Câu “Vietnamese pot-bellied pigs are snorting and squealing their way…” có thể sang tiếng Anh như thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Japanese military given instructions on UFOs
Japanese military given instructions on UFOs

1295 Lượt xem

(news.sky.com) – The Japanese military have been given instructions to record and report sightings of unidentified aerial objects which could pose a potential threat to the country's security.
An Israeli cowboy hopes cattle-herding drones will modernize the livestock industry
An Israeli cowboy hopes cattle-herding drones will modernize the livestock industry

2121 Lượt xem

Các cụm từ như “a predator is a predator,” “in-person global tech events” và “up for grabs” có thể dịch sang tiếng Việt như thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Italian town with just two residents and they still insist on wearing masks
Italian town with just two residents and they still insist on wearing masks

1290 Lượt xem

Câu “I’m dead scared of the virus…” nên dịch sang tiếng Anh như thế nào? Mọi người tham khảo bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé.
Study adds to calls to ban dogs from beaches during nesting season
Study adds to calls to ban dogs from beaches during nesting season

1048 Lượt xem

Các cụm từ như “off-lead dogs,” “produce a disproportionate impact,” … dịch sang tiếng Việt như thế nào? Hãy tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Child survives terrifying kite ride at Taiwanese festival
Child survives terrifying kite ride at Taiwanese festival

1893 Lượt xem

(REUTERS) – A three-year-old girl entangled in the tail of a giant kite survived a terrifying ride (1) after being swept (2) more than 30 meters into the air during a kite festival in Taiwan, video footage posted on social media on Sunday showed.
California fires: Massive blazes raging in US state
California fires: Massive blazes raging in US state

1938 Lượt xem

(news.com.au) – Numerous blazes are causing devastation across California as towns are plunged into darkness in the middle of the day and sparking panic.
Gender reveal parties are harmful in so many ways – why do we treat them as quirky?
Gender reveal parties are harmful in so many ways – why do we treat them as quirky?

2681 Lượt xem

(THE GUARDIAN / Arwa Mahdawi) – They’re deeply weird, they reinforce rigid gender binaries (1) – and this week one set off a fire that burned more than 13,000 acres of land.
Laura, now a Category 2 hurricane, still extremely dangerous
Laura, now a Category 2 hurricane, still extremely dangerous

2697 Lượt xem

(AP) – Hurricane Laura pounded (1) the Gulf Coast for hours with ferocious wind, torrential rains and rising seawater as it roared ashore over southwestern Louisiana near the Texas border early Thursday, threatening the lives of people who didn’t evacuate.
Japan shop deploys robot to check people are wearing face masks
Japan shop deploys robot to check people are wearing face masks

1625 Lượt xem

Các cụm từ như “to pick out customers,” “who are behind a host of robotic innovations,” “pre-loaded information,” … dịch sang tiếng Việt thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Natural world being destroyed at rate ‘never seen before’, WWF warns
Natural world being destroyed at rate ‘never seen before’, WWF warns

2704 Lượt xem

(INDEPENDENT) – The natural world is in a “desperate” state, with global wildlife populations “in freefall” due to the impact of humans, according to one of the world’s most comprehensive examinations of biodiversity on our planet.
Families are at war over a wedding tradition India banned decades ago
Families are at war over a wedding tradition India banned decades ago

3069 Lượt xem

Các cụm từ như “charges to be brought,” “stark and persistent dowry inflation,” “introduced sections into India’s penal code,” … có thể dịch sang tiếng Anh thế nào? Mời độc giả tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này.
The rise of weedkilling robots: science fiction a mere 10 years ago
The rise of weedkilling robots: science fiction a mere 10 years ago

3373 Lượt xem

Cụm từ “a dystopian future” có thể dịch sang tiếng Việt như thế nào? Mời bạn đọc tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này.
Former kids TV presenter Neil Buchanan forced to deny he’s elusive graffiti artist Banksy (Part 2)
Former kids TV presenter Neil Buchanan forced to deny he’s elusive graffiti artist Banksy (Part 2)

1338 Lượt xem

Mời độc giả theo dõi “Former kids TV presenter Neil Buchanan forced to deny he’s elusive graffiti artist Banksy (Part 1)" tại đây: https://reflective-english.vn/todays-story/english-vietnamese-translation/neil-buchanan-banksy-1.html
White House aide says Trump’s vaccine-by-Election Day promise was ‘arbitrary’
White House aide says Trump’s vaccine-by-Election Day promise was ‘arbitrary’

1387 Lượt xem

Các cụm từ như “longshot pledge,” “a historic pace,” “bear out,” … dịch sang tiếng Việt như thế nào? Hãy tham khảo bài luyện dịch Anh-Việt này nhé!
UK says no-deal Brexit could see 7,000-truck border queues
UK says no-deal Brexit could see 7,000-truck border queues

1628 Lượt xem

(AP) – The British government says there could be lines of 7,000 trucks at the English Channel (1) and two-day waits to get into France immediately after the U.K. makes its economic break (2) from the European Union at the end of the year.

Bình luận
  • Đánh giá của bạn
Đã thêm vào giỏ hàng