Meet the 20-year-old who wants to be Mayor of Rome

(www.wantedinrome.com) – Federico Lobuono, a 20-year-old entrepreneur, has declared himself a candidate in the race for Rome mayor and in doing so becomes the youngest candidate to run for mayor in the history of Italy, according to Italian media.

Originally from Bari but living in the capital for the last five years, Lobuono is running under (1) the “La Giovane Roma 2021” civic list, comprising exclusively under-25s, with “more girls than boys”, reports Italian newspaper La Repubblica.

“We must give young people back their voice”, he states in a publicity campaign (2) on Facebook, adding: “We are the future, it’s true, but we want to influence the present.”

“I believe strongly that one of Rome’s main problems is the fact that politics does not have a perspective, but always seeks immediate consent without caring for the future of the people,” says Lobuono. “To those who turn up their noses (3), judging me for my 20 years, I reply that it was not the young people who reduced Rome to this state.”

Promising that La Giovane Roma will focus on young people’s talents and ideas, “working deliberately far from traditional politics,” Lobuono states: “Youth has no rivals and fears nothing, but we are not deluded and we know well how complicated it can be to manage a city, let alone (4) the capital.”

Born in Lecce and raised in Bari, Federico Lobuono arrived in Rome aged 15, with his mother, in September 2015, reports La Repubblica.

Lobuono has launched two startups, specialising in communication and publishing, and has worked as a strategic consultant for companies and politicians, with a fascination for the management of public affairs.

He was nominated among the 20 most promising young people in Italy by The Post Internazionale, and attended the summer school of politics (5) organised by former premier and leader of the liberal Italia Viva party, Matteo Renzi, reports Italian news agency ANSA.

The press conference to present La Giovane Roma 2021 will be held on 1 October at 10.30 at the Newton Factory on Via Francesco Caracciolo 23A.

20-year-old Federico Lobuono is the first to challenge Virginia Raggi for Rome's top job.

Source: https://www.wantedinrome.com/news/italy-meet-the-20-year-old-who-wants-to-be-mayor-of-rome.html

*Ghi chú:

(1) is running under the “La Giovane Roma 2021” civic list: Động từ “to run” trong ngữ cảnh này nghĩa là “tranh cử”. Ví dụ: He is running for the city’s top spot as an independent candidate, nghĩa là Anh ta tranh cử chức lãnh đạo thành phố trong vai trò ứng viên độc lập, tức không thuộc đảng phái nào.

(2) publicity campaign: chương trình truyền thông. Từ “publicity” nghĩa là việc để công chúng biết đến, là “hoạt động quảng cáo”.

(3) turn up their noses: Đây là một ngữ động từ (phrasal verb), và động từ “to turn up one’s nose có nghĩa là phủ định, phủ nhận, từ chối chấp nhận hay sử dụng.

(4) let alone: Cụm từ này được sử dụng khi muốn nhấn mạnh rằng sự việc tiếp theo (sau cụm từ này) thậm chí còn “more impossible, more unlikely”. Thường dịch là “… chứ chưa kể…” hoặc “… chứ chưa nói là…

(5) summer school of politics: “summer school” nghĩa là khóa học hoặc lớp học mùa hè.


*Bài dịch gợi ý:

Gặp chàng trai 20 tuổi muốn trở thành Thị trưởng Roma

(www.wantedinrome.com) – Federico Lobuono, một doanh nhân 20 tuổi, tự tuyên bố trở thành ứng viên trong cuộc tranh cử chức Thị trưởng Roma. Do đó, anh trở thành ứng viên trẻ nhất trong lịch sử nước Ý chạy đua cho vị trí này, theo báo chí Ý.

Xuất thân từ vùng Bari nhưng sống ở thủ đô Roma trong năm năm qua, Lobuono tham gia tranh cử với tư cách thành viên nhóm dân sự “Những Người trẻ Roma 2021” với tất cả thành viên đều dưới 25 tuổi, trong đó “có nhiều nữ hơn nam,” theo tờ báo Ý La Repubblica.

“Chúng ta phải trả lại cho người trẻ tiếng nói của họ,” anh phát biểu trong một chiến dịch truyền thông trên Facebook, và nói thêm: “Chúng ta là tương lai, điều đó đúng, nhưng chúng ta muốn tác động đến hiện tại.”

“Tôi tin chắc rằng một trong những vấn đề chính của Roma là việc chính trị không có một tầm nhìn mà chỉ luôn luôn tìm kiếm sự hài lòng tức thời, không quan tâm đến tương lai của dân chúng,” Lobuono nói. “Với những người phủ định và đánh giá tôi vì tuổi đời mới 20, tôi trả lời rằng không phải những người trẻ đã kéo Roma xuống tình trạng này.”

Với lời hứa rằng Những Người trẻ Roma sẽ tập trung vào tài năng và ý tưởng của những người trẻ, “làm việc có cân nhắc khác với chính trị truyền thống,” Lobuono nói. “Tuổi trẻ không có kẻ thù và không sợ điều gì, nhưng chúng ta không ảo tưởng, và chúng ta biết rõ mọi việc sẽ phức tạp như thế nào khi quản lý một thành phố, chưa nói đến đây là một thủ đô.”

Sinh ra ở Lecce và lớn lên ở Bari, Federico Lobuono đến Roma khi 15 tuổi cùng với mẹ mình vào tháng 9 năm 2015, theo tờ báo La Repubblica.

Lobuono khởi nghiệp với hai công ty chuyên về truyền thông và xuất bản và đã tư vấn chiến lược cho các công ty và chính trị gia, với niềm say mê trong lĩnh vực quản lý công vụ.

Anh đã được đề cử là một trong 20 người trẻ có triển vọng nhất ở Ý bởi tờ báo The Post Internazionale, và đã tham gia khóa học chính trị mùa hè do Matteo Renzi, cựu thủ tướng và là lãnh đạo đảng tự do Italia Viva tổ chức, theo hãng thông tấn Ý ANSA.

Buổi họp báo để giới thiệu phong trào Những Người trẻ Roma 2021 sẽ được tổ chức ngày 1 tháng 10 vào lúc 10 giờ 30 phút tại Newton Factory trên đường Via Francesco Caracciolo 23A.


Hãy theo dõi Reflective English trên trang Facebook “Reflective English,” nhóm “Biên – Phiên Dịch Tiếng Anh | Reflective English” và nhóm “Tiếng Anh Phổ Thông | Reflective English” nhé!


Tin tức liên quan

Mysterious mass die-off on Russia's eastern coast has scientists searching for answers
Mysterious mass die-off on Russia's eastern coast has scientists searching for answers

1789 Lượt xem

Cụm từ “mass die-off” và “the damage could not be human-induced”dịch sang tiếng Anh như thế nào? Hãy theo dõi bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Teen assumes Finland's PM post for a day in Girls Takeover
Teen assumes Finland's PM post for a day in "Girls Takeover"

1170 Lượt xem

Cụm từ “tech-savvy Finland” và “the stand-in prime minister” dịch sang tiếng Việt như thế nào? Hãy theo dõi bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Hundreds evacuated as French villages dig out from flooding
Hundreds evacuated as French villages dig out from flooding

1918 Lượt xem

Trong bài báo có một thành ngữ khá thú vị: They've been at it. Trong ngữ cảnh này, to be at something nghĩa là to be occupied by something, to participate in something hoặc to get involved in something... Nghĩa là bận rộn với chuyện gì, bù đầu với chuyện gì…
New rules to tackle ‘wild west’ of plastic waste dumped on poorer countries
New rules to tackle ‘wild west’ of plastic waste dumped on poorer countries

4233 Lượt xem

Các cụm từ như “a given shipment,” “ends up being illegally burned,” “repatriation requests” có thể dịch sang tiếng Việt như thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch Anh-Việt này nhé!
Europe in crisis as COVID-19 cases surge in France, Spain, UK
Europe in crisis as COVID-19 cases surge in France, Spain, UK

1741 Lượt xem

(news.com.au) – Europe is grappling with a devastating second wave of coronavirus, with the continent hitting 100,000 new cases each day and authorities fearing they could be in for (1) the biggest battle yet.
White House aide says Trump’s vaccine-by-Election Day promise was ‘arbitrary’
White House aide says Trump’s vaccine-by-Election Day promise was ‘arbitrary’

1387 Lượt xem

Các cụm từ như “longshot pledge,” “a historic pace,” “bear out,” … dịch sang tiếng Việt như thế nào? Hãy tham khảo bài luyện dịch Anh-Việt này nhé!
A new mini-moon is about to join Earth’s orbit. It could be a booster rocket from the 60s
A new mini-moon is about to join Earth’s orbit. It could be a booster rocket from the 60s

1664 Lượt xem

(CNN) – A mini-moon is on track to enter Earth’s orbit and come as close as 27,000 miles away.
Feral pigs flummox Puerto Rico
Feral pigs flummox Puerto Rico

2144 Lượt xem

Câu “Vietnamese pot-bellied pigs are snorting and squealing their way…” có thể sang tiếng Anh như thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
An Israeli cowboy hopes cattle-herding drones will modernize the livestock industry
An Israeli cowboy hopes cattle-herding drones will modernize the livestock industry

2121 Lượt xem

Các cụm từ như “a predator is a predator,” “in-person global tech events” và “up for grabs” có thể dịch sang tiếng Việt như thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Study adds to calls to ban dogs from beaches during nesting season
Study adds to calls to ban dogs from beaches during nesting season

1048 Lượt xem

Các cụm từ như “off-lead dogs,” “produce a disproportionate impact,” … dịch sang tiếng Việt như thế nào? Hãy tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Italian town with just two residents and they still insist on wearing masks
Italian town with just two residents and they still insist on wearing masks

1290 Lượt xem

Câu “I’m dead scared of the virus…” nên dịch sang tiếng Anh như thế nào? Mọi người tham khảo bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé.
U.N. chief calls on humanity to end 'war on nature' and go carbon-free
U.N. chief calls on humanity to end 'war on nature' and go carbon-free

1902 Lượt xem

“tinged with optimism” là “có tín hiệu lạc quan” còn “apocalyptic” là “mang tính thảm họa,” … và còn nhiều cụm từ hay trong Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt về kêu gọi bảo về môi trường sau.
Australian customs officials destroy $19,000 handbag
Australian customs officials destroy $19,000 handbag

1416 Lượt xem

(CNN) – A shopper learned an expensive lesson when her $19,000 alligator-skin handbag was destroyed by customs officials in Australia because it entered the country without the correct import license.
Former Israeli space security chief says extraterrestrials exist, and Trump knows about it
Former Israeli space security chief says extraterrestrials exist, and Trump knows about it

1359 Lượt xem

Các cụm từ như “sent eyebrows shooting heavenward” và “gained traction” có thể dịch sang tiếng Anh như thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
KFC suspends its ‘finger lickin’ good’ slogan because of coronavirus
KFC suspends its ‘finger lickin’ good’ slogan because of coronavirus

2649 Lượt xem

(CNN) – KFC has decided to pause using its “finger lickin’ good” slogan because ... well, that’s probably not (1) the best idea right now.
Italian town auctioning off abandoned homes for just over $1
Italian town auctioning off abandoned homes for just over $1

1305 Lượt xem

Các cụm từ như “opening bids,” “fallen into disrepair,” “reduces red tape” và “to wait and see” có thể dịch sang tiếng Anh thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
One of largest known Tyrannosaurus rex skeletons up for auction at Christie’s
One of largest known Tyrannosaurus rex skeletons up for auction at Christie’s

952 Lượt xem

(REUTERS) – The British auction house Christie’s plans to sell the skeleton of one of the largest known Tyrannosaurus rexes (1) in early October, the company said on Wednesday (Sep 16).
Lori Loughlin apologizes for college scam as actress, husband get prison sentences
Lori Loughlin apologizes for college scam as actress, husband get prison sentences

1982 Lượt xem

(REUTERS) – “Full House” actress Lori Loughlin and her fashion designer husband Mossimo Giannulli were sentenced on Friday to respective prison terms of two months and five months for participating in a vast U.S. college admissions fraud scheme.
Australian scientists slash dengue fever in Indonesia by infecting mosquitoes with bacteria
Australian scientists slash dengue fever in Indonesia by infecting mosquitoes with bacteria

2431 Lượt xem

(ABC NEWS) – Australian scientists may have found the secret to eradicating dengue fever, with a lengthy trial in Indonesia drastically reducing the incidence of the mosquito-borne virus (1).
What ‘living’ clothes can do to absorb carbon emissions
What ‘living’ clothes can do to absorb carbon emissions

1850 Lượt xem

(CNN) - Canadian-Iranian designer Roya Aghighi wants you to imagine that your shirt is alive.
Australians hope to save whale from crocodile-infested river
Australians hope to save whale from crocodile-infested river

1255 Lượt xem

(abcnews.go.com) – Marine authorities were puzzling on Monday over how to persuade at least one wayward humpback whale (1) to leave a murky, crocodile-infested river in northern Australia and continue an annual migration to Antarctica.

Bình luận
  • Đánh giá của bạn
Đã thêm vào giỏ hàng