What ‘living’ clothes can do to absorb carbon emissions

(CNN) - Canadian-Iranian designer Roya Aghighi wants you to imagine that your shirt is alive.

"Biogarmentry" explores the future of fashion by combining research from the fields of synthetic biology and design. Photo: Courtesy of Roya Aghighi/CNN

Far from dreaming up a horror movie script, Aghighi hopes we can develop a more intimate relationship with fashion -- by treating clothes as living beings that need our help to survive.

"You're not going to throw your clothes in the corner of your closet or into the washing machine," she said over the phone from Vancouver. "It's immediately going to shift the way you think about your clothing."

Aghighi's thought experiment (1) isn't as far-fetched as it might seem.

Working with a group of scientists at the University of British Columbia (UBC), she has invented a living, biodegradable fabric named Biogarmentry. Made from algae, the biofabricated textile photosynthesizes, which purifies the air around it.

UBC claims it's the first living and photosynthesizing textile, and has fashioned the material into a sheer, cloak-like garment (2). While prototypes like these are still in the early stages of research and design, and far from mass production, they challenge the fashion industry to reimagine ways it can reduce its colossal carbon footprint (3) through alternative fabrics.

Fashion is one of the world's most polluting industries. It's responsible for more carbon emissions than international flights and shipping combined, amounting to 10% of all greenhouse gasses emitted globally, according to figures from the United Nations Environment Programme (UNEP).

Changing our relationship with clothing, from one of neglectful fast-fashion consumption to an empathetic connection, is one of Aghighi's main drivers.

While her innovative garment is now only at the proof-of-concept stage (4), buyers may one day be instructed to stretch the fabric out in front of a window before putting it on. With sunlight and a spray of water, its single-cell chlamydomonas reinhardtii algae come to life.

Aghighi predicts consumption habits will take a long time to change. "It is going to be a slow shift," she said. "But I hope that it's gonna be a long-lasting one."

Like cotton or hemp, algae sequesters carbon as it grows, photosynthesizing to capture carbon dioxide from the air. Microalgae can capture ten times as much sunlight as terrestrial plants (4), and it grows fast -- with some species able to double their biomass within a few hours. It can be converted into powder, before being spun into a fiber.

Sustainably scaling up algae-based fabric production will be essential if these garments are to become (5) the basis for carbon-negative fashion.

In the lab, Aghighi's fabric develops different patterns -- organic shapes (6), spots and bands -- as the algae grow, the designer said. When the resulting garments are commercially available, she imagines people tending to their own organic cloak, spraying their organism as they commute to work and encouraging their algae to purify the air and grow distinctive, individual motifs.

"I'm not saying that your clothes should be your pets," she said. "I mean, to be honest, secretly, I do say that."

Source: https://edition.cnn.com/style/article/living-textiles-algae-future-sept/index.html


*Ghi chú:

(1) thought experiment: đây là một thuật ngữ trong lĩnh vực tư duy, phân tâm học, nói về loại thực nghiệm trí tưởng tượng và kết quả thực nghiệm được đem so sánh với thực tế. Không rõ thuật ngữ này trong tiếng Việt là gì, nhưng từ nội dung của nó, có lẽ có thể dủng từ thực nghiệm tư duy.

(2) sheer, cloak-like garment: tinh từ sheer khi nói về quần áo, vải vóc mang nghĩa là mỏng.

(3) carbon footprint: dấu chân/dấu vết các-bon, nói về lượng dioxit các-bon phát thải ra.

(4) proof-of-concept stage: Giai đoạn chứng minh ý tưởng, khái niệm, tức giai đoạn nghiên cứu khả thi.

(4) terrestrial plants: các loại cây trồng trên đất, khác với thủy canh (aquatic) hay sống ký sinh trên cây khác (epiphytic).

(5) are to become: Cấu trúc to be to trong context này nghĩa là phải là, nên là.

(6) organic shapes: các hình dáng tự nhiên, thường là bất đối xứng, không theo quy tắc.


*Bài dịch gợi ý:

Quần áo “sống” hấp thu phát thải các-bon thế nào

(CNN) – Nhà thiết kế Iran gốc Canada Roya Aghighi muốn bạn hình dung rằng chiếc sơ-mi bạn mặc có sự sống. Hoàn toàn không phải là kịch bản phim kinh dị, Aghighi hy vọng chúng ta có thể xây dựng mối quan hệ gần gũi với thời trang – bằng cách đối xử với quần áo như những sinh vật sống cần sự giúp đỡ của chúng ta để tồn tại.

“Bạn sẽ không vứt quần áo vào một góc tủ hay vô máy giặt,” cô nói qua điện thoại từ Vancouver. “Cách bạn suy nghĩ về quần áo sắp bị thay đổi nhanh chóng.”

Thí nghiệm tư duy của Aghighi không xa vời như ta tưởng. 

Cộng tác với một nhóm các nhà khoa học tại Đại học British Columbia (UBC), cô đã phát minh ra một loại vải phân hủy sinh học có sự sống gọi là Biogarmentry (may mặc sinh học). Được làm từ tảo, loại sản phẩm dệt sinh học này biết quang hợp, lọc không khí xung quanh nó.

UBC công bố đây là sản phẩm dệt có sự sống và biết quang hợp đầu tiên, và đã chế tác nguyên liệu này thành một tấm áo choàng mỏng. Trong khi những sản phẩm mẫu đầu tiên như thế này vẫn đang ở trong giai đoạn nghiên cứu và thiết kế ban đầu, và còn lâu mới sản xuất hàng loạt, chúng thách thức ngành thời trang phải tư duy lại phương pháp kéo giảm mức phát thải cac-bon khổng lồ thông qua những loại vải thay thế.

Thời trang là một trong những ngành công nghiệp gây ô nhiễm nhất thế giới, phát thải các-bon nhiều hơn lĩnh vực hàng không quốc tế và hàng hải cộng lại và chiếm 10% tất cả các loại khí thải nhà kính phát ra trên toàn cầu, theo số liệu từ Chương trình Môi trường Liên Hiệp quốc.

Thay đổi quan hệ của chúng ta đối với quần áo, từ lối tiêu thụ nhanh thời trang kiểu mặc kệ sang mối liên kết tình cảm, là một trong những động lực chính của Aghighi.

Trong khi mẫu vải sáng tạo của cô vẫn đang ở giai đoạn thử nghiệm khả thi, một ngày nào đó khách hàng sẽ được hướng dẫn phơi quần áo bên cửa sổ trước khi mặc. Với ánh mặt trời và ít nước xịt vào, loại tảo xanh đơn bào chlamydomonas reinhardtii sẽ sống.

Aghighi dự đoán là phải mất thời gian lâu mới thay đổi được thói quen tiêu dùng. “Đó sẽ là sự chuyển biến chậm,” cô nói. “Nhưng tôi hy vọng một sự thay đổi bền vững.”

Giống như bông vải hay cây gai điều, tảo phân lập các-bon trong khi sinh trưởng, quang hợp để hấp thụ dioxit các-bon trong không khí. Các loại vi tảo có thể hấp thụ ánh mặt trời nhiều gấp mười lần thực vật trên đất và sinh trưởng nhanh – với một số loài có khả năng lớn gấp đôi chỉ sau vài giờ. Nó có thể được chuyển thành dạng bột trước khi dệt thành sợi.

Mở rộng quy mô sản xuất vải từ tảo một cách bền vững là điều quan trọng nếu quần áo loại này cần phải trở thành nền tảng cho ngành thời trang không phát thải các-bon.

Trong phòng thí nghiệm, vải của Aghighi sản sinh ra các hoa văn khác nhau – các hình dáng tự nhiên bất đối xứng, các chấm và dạng dây băng – trong khi tảo sinh trưởng, nhà thiết kế cho biết. Khi quần áo tạo ra được cung cấp thương mại, cô hình dung ra việc người tiêu dùng chăm chút cho chiếc áo khoác của mình, tưới nước cho chúng sống khi đi làm, và kích thích cho tảo lọc không khí và tự tạo ra các mẫu hình cá biệt độc đáo.

“Tôi không nói rằng cần xem quần áo của bạn như thú cưng,” cô nói. “Thực ra tôi muốn nói, âm thầm thôi, tôi nói hãy xem chúng như thú cưng.”  


Hãy theo dõi Reflective English trên trang Facebook “Reflective English,” nhóm “Biên – Phiên Dịch Tiếng Anh | Reflective English” và nhóm “Tiếng Anh Phổ Thông | Reflective English” nhé!


Tin tức liên quan

World's largest iceberg may strike island in South Atlantic this month
World's largest iceberg may strike island in South Atlantic this month

2390 Lượt xem

Cụm từ “The inceberg is making its way through…” có thể dịch sang tiếng Anh như thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Titanic disaster may have been sparked by Northern Lights, study says
Titanic disaster may have been sparked by Northern Lights, study says

2791 Lượt xem

(9news) – The famous Titanic disaster may have been triggered by the Northern Lights – glowing auroras – that appeared on the night of the liner’s sinking (1), according to new research.
Hurricane Ida: up to 2 million without power as New Orleans assesses damage
Hurricane Ida: up to 2 million without power as New Orleans assesses damage

3483 Lượt xem

Các cụm từ như “hurricane tore a path,” “Mother Nature had its day” và “he counted his blessings” có thể dịch sang tiếng Anh như thế nào? Mời bạn đọc theo dõi Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này.
UK supermarket and fast food chicken linked to deforestation in Brazil
UK supermarket and fast food chicken linked to deforestation in Brazil

1207 Lượt xem

Cụm từ “tree clearance” có thể dịch là “đốn hạ cây cối” còn cụm từ “high street retailers” thì dịch sao nhỉ? Hãy tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Japan opens airport coronavirus test lab for departing travelers
Japan opens airport coronavirus test lab for departing travelers

1923 Lượt xem

Các cụm từ như “take steps,” “international travel that has been largely grounded,” “phased relaxation, “weathered the pandemic,” … dịch sang tiếng Anh thế nào? Hãy theo dõi bài luyện dịch Anh-Việt này nhé!
Japan shop deploys robot to check people are wearing face masks
Japan shop deploys robot to check people are wearing face masks

1824 Lượt xem

Các cụm từ như “to pick out customers,” “who are behind a host of robotic innovations,” “pre-loaded information,” … dịch sang tiếng Việt thế nào? Tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Mysterious mass die-off on Russia's eastern coast has scientists searching for answers
Mysterious mass die-off on Russia's eastern coast has scientists searching for answers

1977 Lượt xem

Cụm từ “mass die-off” và “the damage could not be human-induced”dịch sang tiếng Anh như thế nào? Hãy theo dõi bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Man killed, two fighting for life (1) after stabbings in Birmingham
Man killed, two fighting for life (1) after stabbings in Birmingham

1793 Lượt xem

(9NEWS) –  A man has been killed and seven others injured in late-night stabbings in a busy nightlife area of the central England city of Birmingham, police say.
Former kids TV presenter Neil Buchanan forced to deny he’s elusive graffiti artist Banksy (Part 2)
Former kids TV presenter Neil Buchanan forced to deny he’s elusive graffiti artist Banksy (Part 2)

1491 Lượt xem

Mời độc giả theo dõi “Former kids TV presenter Neil Buchanan forced to deny he’s elusive graffiti artist Banksy (Part 1)" tại đây: https://reflective-english.vn/todays-story/english-vietnamese-translation/neil-buchanan-banksy-1.html
Police find ‘irreplaceable’ tomes stolen in 2017
Police find ‘irreplaceable’ tomes stolen in 2017

1488 Lượt xem

(AP) – Police in Romania have uncovered a trove of “irreplaceable” books including first editions of works by Galileo Galilei and Isaac Newton that were stolen in a sophisticated 2017 heist from a warehouse in London, police and the European Union’s judicial cooperation agency said Friday.
Italian town with just two residents and they still insist on wearing masks
Italian town with just two residents and they still insist on wearing masks

1456 Lượt xem

Câu “I’m dead scared of the virus…” nên dịch sang tiếng Anh như thế nào? Mọi người tham khảo bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé.
KFC suspends its ‘finger lickin’ good’ slogan because of coronavirus
KFC suspends its ‘finger lickin’ good’ slogan because of coronavirus

2825 Lượt xem

(CNN) – KFC has decided to pause using its “finger lickin’ good” slogan because ... well, that’s probably not (1) the best idea right now.
Migrant boat bursts into flames off southern Italian coast
Migrant boat bursts into flames off southern Italian coast

1827 Lượt xem

(GUARDIAN) – A boat carrying dozens of refugees has burst into flames (1) off the coast of southern Italy as its passengers were being transferred to Italian naval vessels to take them to port.
California fires: Massive blazes raging in US state
California fires: Massive blazes raging in US state

2105 Lượt xem

(news.com.au) – Numerous blazes are causing devastation across California as towns are plunged into darkness in the middle of the day and sparking panic.
Australian scientists slash dengue fever in Indonesia by infecting mosquitoes with bacteria
Australian scientists slash dengue fever in Indonesia by infecting mosquitoes with bacteria

2624 Lượt xem

(ABC NEWS) – Australian scientists may have found the secret to eradicating dengue fever, with a lengthy trial in Indonesia drastically reducing the incidence of the mosquito-borne virus (1).
Coronavirus: Grattan Institute report calls for Australia to push for zero cases
Coronavirus: Grattan Institute report calls for Australia to push for zero cases

1718 Lượt xem

(CANBERRA TIMES) – NSW, Victoria and Queensland should aggressively drive down COVID-19 cases to zero, according to a new report from the Grattan Institute.
Trudeau says COVID-19 vaccine news is 'light at the end of the tunnel'
Trudeau says COVID-19 vaccine news is 'light at the end of the tunnel'

1703 Lượt xem

Thành ngữ “a light at the end of the tunnel” mang nghĩa gì và thường được dùng trong ngữ cảnh nào? Hãy tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!
Philippines bans e-cigarettes overnight (1) due to lung disease fears
Philippines bans e-cigarettes overnight (1) due to lung disease fears

4082 Lượt xem

(INDEPENDENT) – The Philippines has announced a ban on the use and sale of e-cigarettes, a sudden and unexpected decision that seems to come as the result of an off-the-cuff (2) comment made by the country’s president Rodrigo Duterte.
The rise of weedkilling robots: science fiction a mere 10 years ago
The rise of weedkilling robots: science fiction a mere 10 years ago

3646 Lượt xem

Cụm từ “a dystopian future” có thể dịch sang tiếng Việt như thế nào? Mời bạn đọc tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này.
Child survives terrifying kite ride at Taiwanese festival
Child survives terrifying kite ride at Taiwanese festival

2084 Lượt xem

(REUTERS) – A three-year-old girl entangled in the tail of a giant kite survived a terrifying ride (1) after being swept (2) more than 30 meters into the air during a kite festival in Taiwan, video footage posted on social media on Sunday showed.
Joe Biden elected 46th president of the U.S.
Joe Biden elected 46th president of the U.S.

3447 Lượt xem

Các cụm từ như “was elected president,” “sworn into the office,” “Pennsylvania was called for him,” “presidential ticket,” “capping a career,” … dịch sang tiếng Việt như thế nào? Hãy tham khảo Bài luyện dịch báo chí Anh-Việt này nhé!

Bình luận
  • Đánh giá của bạn
Đã thêm vào giỏ hàng